Celzouten volgens Dr. Schüßler


CelzoutAfb

Persoonlijke achtergrond

Van oorsprong komen de celzouten uit Duitsland, maar vooral de laatste tijd krijgen ze ook in Nederland steeds meer bekendheid en zijn er ook hier inmiddels veel enthousiaste gebruikers.

Zelf is Maike ermee opgegroeid, in Duitsland dus. Haar moeder gaf haar op weg naar school al Ferrum Phosphoricum (Nr. 3) mee omdat zij als kind last van bloedarmoede had. Dat het ook nog positief op je zelfvertrouwen werkt, wisten ze toen niet.

DE  KUNST  LIGT  IN  DE  EENVOUD, dat geldt ook voor de celzouten !
Er is echter een grondige studie en een jarenlange ervaring aan vooraf gegaan voordat zich Maike in 2012 als
Celzout-consulente heeft bekwaamd. Na verdere verdieping en scholing ontving ze in november 2014 het
Certificaat Therapeut Celzouttherapie.

Geschiedenis

Dr. med. Wilhelm Heinrich Schüßler (1821 – 1898) is  de grondlegger van de celzouttherapie.
Als homeopathisch arts was hij op zoek naar een heilmethode die ‘eenvoudiger’, in elkaar zat dan de homeopathie, maar vooral overzichtelijker en toegankelijker was. Er volgden vergaande onderzoeken, waarin o.a. de resultaten van de nederlandse physioloog Jacob Moleschott een belangrijke rol speelden. Deze vond al het verband tussen het phosphor zout en de zenuwcellen.
Ook Rudolf Virchow beschreef de basis van de moderne geneeskunde als ‘cellenleer’ en verklaarde  de oorzaak van ziekte als iets wat in de cel ontstaat, een gebrek aan anorganische zouten. Anorganisch wil zeggen dat deze stoffen niet kunnen verbranden, dus in de as terug te vinden zijn. Celzouten kunnen door het lichaam niet worden aangemaakt, maar kunnen wel worden toegevoegd. Schüßler was bovendien ervan overtuigd dat ontbrekende anorganische mineraalzouten processen kunnen verstoren en zelfs ziektes kunnen veroorzaken. Wanneer de ontbrekende mineraalzouten toegevoegd zouden worden, zou ook de verstoorde celstofwisseling weer op gang komen.

Uiteindelijk heeft Dr. Schüßler 12 verschillende celzoutverbindingen gevonden, bouwstenen, die de belangrijkste lichaamsfuncties goed laten verlopen.

De basiscelzouten:

 • Nr.  1  Calcium fluoratum
 • Nr.  2  Calcium phosphoricum
 • Nr.  3  Ferrum phosphoricum
 • Nr.  4  Kalium chloratum
 • Nr.  5  Kalium phosphoricum
 • Nr.  6  Kalium sulfuricum
 • Nr.  7  Magnesium phosphoricum
 • Nr.  8  Natrium chloratum
 • Nr.  9  Natrium phosphoricum
 • Nr. 10  Natrium sulfuricum
 • Nr. 11  Silicea
 • Nr. 12  Calcium sulfuricum,


Sinds 1874 heeft hij de biochemie  uitgedragen – de geneeswijze die gebaseerd is op de cel, de basis van leven.
Na de dood van Dr. Schüßler is de ontwikkeling doorgegaan en zijn er vorige eeuw nog 15 aanvullende celzouten toegevoegd.

Werking

Een tekort aan celzouten vormt de uitgangspositie voor het ontstaan van ziekte. De werking bestaat voornamelijk in balans houden, aansturing en verwerking van bepaalde en noodzakelijke bouwstoffen zoals calcium, kalium, natrium of magnesium enz. Met andere woorden, is er een tekort aan een bepaald celzout, ontstaat er een disbalans in je systeem en kunnen zich lichamelijke maar ook mentale of psychische klachten manifesteren.

Ten opzichte van homeopathie ligt het grootste verschil in de bereiding. Celzouten worden gepotentieerd = verdund  in D6 of D12 aangeboden, sterk verdund, verwreven, maar niet geschud . In deze fijnstoffelijke vorm worden de mineraalstoffen via het mondslijmvlies in het bloed opgenomen en komen zodanig direct in de cellen terecht.

Mineraalzouten, die onverdund gegeven worden, kunnen voor het lichaam een belasting vromen, zoals b.v. geconcentreerde calcium-, magnesium- of ijzersupplementen. Als deze te lang worden ingenomen kan dit mogelijk leiden tot ongewenste bijwerkingen, omdat het lichaam de stoffen niet goed kan verwerken en deze b.v. in de vorm van nierstenen afzet. Door de verdunning is het bovendien onmogelijk om teveel van deze mineralen binnen te krijgen.
Ter vergelijking: in 1 liter mineraalwater bevindt zich ongeveer 1000 mg (= 1g) aan opgeloste mineralen. Als iemand eenzelfde hoeveelheid aan Schüssler celzouten in D6 verwrijving wil innemen, dan moet diegene 1 ton (1000 kg !) celzout-tabletten innemen. Hierdoor kunnen ze direct worden opgenomen in de cel en hoeven ze niet door het proces van de stofwisseling. De mineraalzout moleculen kunnen omdat ze in de melksuiker als afzonderlijke moleculen beschikbaar zijn, direct door het lichaam opgenomen en gebruikt worden. Let wel op dat de celzouten gemaakt zijn met lactose en niet met magnesiumstearaat. Het magnesiumstearaat blokkeert namelijk de opname van de celzouten wanneer je er drie per dag of meer van inneemt.

In acute gevallen kun je zeer snel resultaat boeken.
Is er bij voorbeeld sprake van hevige hoofdpijn of een krampaanval, kun je kiezen voor de ‘hete 7’
Neem 10 tabletten Magnesium phosphoricum, laat die oplossen in een glas heet water en drink dit mengsel ‘kauwend’ op in kleine slokjes.
Voel je een kriebel in de keel, neem om de 15 min. één tabletje nr. 3 Ferrum phosphoricum in totdat de klachten afnemen.

Maar ook bij chronische klachten kunnen op wat langere termijn positieve resultaten geboekt worden. Celzouten kunnen altijd naast reguliere medicijnen worden ingenomen, er is geen negatieve wisselwerking bekend.

Er zijn ook toepassingen in vorm van kuren mogelijk, zoals ter ondersteuning bij
- herstel na ziekte
- stress
- voorjaarsmoeheid
- hooikoorts
- …
De keuze en dosering wordt bepaald op basis van een uitvoerig vraaggesprek, vaak in combinatie met (opvallende) gezichtskenmerken, en een testmethode. De afstemming zal per persoon verschillend zijn. De gemiddelde mens bestaat niet, derhalve ook geen dosering die voor iedereen gelijk is. Advies en begeleiding bepalen de duur en intensiteit van inname.

Maar wie eenmaal (positieve) ervaringen met de celzouten heeft opgedaan, zal ze niet meer willen missen. Zeker de basiscelzouten (nr. 1 t/m 12) horen eigenlijk in iedere huisapotheek thuis.


Bent u geïnteresseerd, neem contact op met Praktijk MARA. Bel of stuur een e-mail.

Voor het advies geldt een uurtarief van € 70,00.

Op www.celzouten.nl vindt u nog meer informatie.

 


We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

PRIVACYBELEID


Namaste Webdesign